Laguna - Bukmarker - Savršen dan sa... Igorom Marojevićem - Knjige o kojima se priča
Radno vreme tokom praznika »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Savršen dan sa... Igorom Marojevićem

Poznati srpski književnik spada u one ljude za koje istorija nije nešto što vreba iz prašnjavih knjiga, već živa stvar koja definiše sadašnjost, kao i način na koji rasuđujemo o gradu i zemlji u kojima živimo.

Stoga i njegov predlog za savršen dan uključuje literarne i filozofske klasike koji su oblikovali savremenu intelektualnu misao i obilazak lokacija kao što je Kula Sibinjanin Janka, koja predstavlja pravi istorijski vremeplov.

Imate li neki ritual koji obavljate uz jutarnju kafu?
- Poslednjih meseci svakog jutra uz kafu čitam „Sabrane oglede" Mišela de Montenja u španskom prevodu, jer ne znam francuski, a na srpskom tako šta ne postoji, ne računajući dajdžest-izdanja. Budući da knjiga ima preko hiljadu stranica, to će mi biti sastavni deo jutarnjeg rituala još koji mesec.

Koji televizijski program uvek volite da gledate?
- Retko koji. Čak na prijemniku držim minijaturnu maketu WC šolje. U svakom slučaju, savršen dan je dan bez televizije.

Postoji li neki veb-sajt koji često posećujete?
- Od domaćih sajtove e-novina i B92. Od stranih sajt El Paisa.

Kakav prizor najviše volite da vidite kada otvorite prozor?
- Ovih dana mnogo volim da vidim oblake. Leto je puno projekata jer je po žegi čak i vezivanje pertli istinski projekat.

Gde biste poveli stranca koji prvi put vidi Srbiju?
- U reformisanu Kulu Sibinjanin Janka u Zemunu. Na njoj se može ne samo obezbediti najbolji mogući pogled u gradu, nego je svaka cigla Kule zbir nekoliko mini-grafita iz raznih vremena, tako da odlazak na Kulu znači i istinski vremeplov.

A čoveka iz Srbije koji ovu zemlju nije video 20 godina?
- Pitao bih ga gde je najčešće boravio u Beogradu, u slučaju potrebe raspitao bih se i pokazao mu neko od stakala na nekoj od zgrada koja su i u doba kada je poslednji put video Srbiju bila slomljena.

Gde volite da idete na izlet?
- Na Gardoš.

Kako izgleda vaš savršen ručak?
- Povrće i meso bez hleba.

Uz koju se knjigu najviše opustite?
- Uz Servantesov „Don Kihot" i Montenjove „Sabrane oglede".

Čime najradije nazdravljate?
- Vodom, u čast mentalnog zdravlja.

Koji album uvek možete da slušate?
- „Second Edition" „Pablik imidž limitida".

Izvor: Press


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
silvija avalone, autorka romana crno srce altruizam pobeđuje laguna knjige Silvija Avalone, autorka romana „Crno srce“: Altruizam pobeđuje
17.04.2025.
Silvija Avalone nedavno je objavila svoj novi roman „Crno srce“, najzreliji u njenoj dosadašnjoj karijeri. To je priča o osudi i spasenju, u kojoj autorka istražuje najmračnije i najdublje pukotine lj...
više
majkl vud kinezi vole svoju istoriju laguna knjige Majkl Vud: Kinezi vole svoju istoriju
17.04.2025.
Autor Majkl Vud, u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker, pomogao nam je da provirimo u četiri milenijuma bogatu riznicu Kine i objasnio kako se ova država menjala i koji su (bili) najizazovniji trenuci...
više
radno vreme knjižara delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika laguna knjige Radno vreme knjižara Delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika
17.04.2025.
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila. Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
više
akcija 2 za 1 u delfi knjižarama laguna knjige Akcija „2 za 1“ u Delfi knjižarama
17.04.2025.
Od 7. do 20. aprila 2025. u svim Delfi knjižarama kao članicama Laguninog kluba čitalaca, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuje vas sjajna akcija „2 za 1“, tokom koje za kupovinu dva odabra...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.