Prikaz knjige „Gostiona na kraju šumarka“ Majkija Pliza: Đakonije po ukusu čudovišne fele
28.11.2024.
Debitantska knjiga „Gostiona na kraju šumarka“ režisera Majkija Pliza, dobitnika nagrade BAFTA i nominacije za Oskara, originalno je štivo za najmlađe o ogaru koji ne želi ništa sa jelovnika!
Obožavam kada se pojavi nova slikovnica koja je toliko originalna i upečatljiva da sve što je još u ponudi odjednom izbledi. „Gostiona na kraju šumarka“ pravo je osveženje – snažan talas mirisa i ukusa, poput đumbira ili čilija, u poređenju s mlakim i bljutavim pričicama koje druge slikovnice često nude.
Priča nas upućuje u to šta se može desiti kada tri junaka postavite u vrlo specifičnu situaciju. Ko bi rekao da su ogari tako probirljivi u jelu? I sve to sad provucite kroz maštu animatora nagrađenog priznanjem BAFTA.
Majki Pliz, jedan od autora animiranog kratkog filma Robin Robin, koji je prikazan na Netflixu i za Oskara nominovan 2022. godine, uplovio je u književne vode impresivnim prvencem, stvorivši svet u kojem „bića iz svih bajki“ dolaze na gozbu kod Rene.
Rene upoznajemo dok pere prljave prozore tuđeg restorana. „Rene mašta o jelima što su fina, pa paru po paru raste joj ušteđevina.“ Na njen oglas za konobara javlja se samo jedan kandidat – čudnovato biće neodređenog pola po imenu Tmurnog. „Valjda si ti taj“, uzdahnuće Rene.
Nakon što je gostiona otvorena i spremna za goste, Rene ubrzo nailazi na problem. Njena prva i jedina mušterija je ogar kome iz ušiju vire gliste, ptičica čuči na glavi i cveće raste na ramenima. Najgore od svega – ne želi ništa s jelovnika! „Losos specijal uz gregorce sa šafranom“ specijalitet je kafane, ali ogar voli „šišmiše, golaće i miše pohovane“! Rene mu nudi gulaš od tartufa s graškom i pirinčem dugog zrna, ali on i dalje samo „šišmiše, golaće i miše pohovane“ traži!
Rene obuzima kuvarski prkos kom bi i sam Gordon Remzi pozavideo, jer neće njen gurmanski ponos pokleknuti pred ogarovim neobičnim ukusom. Može li konobar Tmurnog spasti situaciju domišljatim kompromisom? (Odgovor: nego šta!)
Oduševila me je svedena paleta boja fantastičnih ilustracija, koje istovremeno odišu i starinskim i modernim šmekom. Muljavozelena boja ogarove kože ističe se naspram zemljanih, crvenih i ćilibarnih tonova Reneinog sveta. Njeni pokreti su predivno osmišljeni, a svaki okret stranice otkriva novu dimenziju njenog karaktera – tvrdoglavost koja prerasta u snalažljivost, ali i očaj i prkos.
Knjiga izokreće poznatu frazu „ostani veran sebi“ i poigrava se izrekom da je „kupac uvek u pravu“. Uz veoma jednostavne sastojke, Pliz je stvorio nešto posebno – mnogo bolje i slasnije od ogarovih omiljenih jela koja „smrde na prdeže“.
Autor: Lusi Banerman
Izvor: thetimes.com
Prevod: Aleksandra Branković
Silvija Avalone nedavno je objavila svoj novi roman „Crno srce“, najzreliji u njenoj dosadašnjoj karijeri. To je priča o osudi i spasenju, u kojoj autorka istražuje najmračnije i najdublje pukotine lj...
Autor Majkl Vud, u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker, pomogao nam je da provirimo u četiri milenijuma bogatu riznicu Kine i objasnio kako se ova država menjala i koji su (bili) najizazovniji trenuci...
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila.
Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
Od 7. do 20. aprila 2025. u svim Delfi knjižarama kao članicama Laguninog kluba čitalaca, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuje vas sjajna akcija „2 za 1“, tokom koje za kupovinu dva odabra...
Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.