Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“ - Knjige o kojima se priča
Radno vreme tokom praznika »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“

U utorak 14. maja u Delfi Caféu održana je promocija knjige Violete Orešković Ćurčić „Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom“. Reč je o jedinstvenom kuvaru sa zdravim, ukusnim i vrlo raznovrsnim receptima jela, koji su prevashodno namenjeni osobama sa dijabetesom, ali su odlični i za sve one koji promenom načina ishrane žele da unaprede svoj život.


 
Prisutni su sa velikom pažnjom pratili razgovor o ovoj izuzetno važnoj temi o kojoj su, pored autorke, pričale i internista i endokrinolog prof. dr Teodora Beljić Živković iz KBC Zvezdara, nutricionista i dijetetičar Snežana Živković iz Dečje klinike u Tiršovoj i potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije Stela Prgomelja.
 
Violeta Orešković Ćurčić počela je da se bavi ishranom i da prilagođava recepte naših tradicionalih jela 2008. godine, kad je dijabetes ušao u život njene porodice.

„Nakon nekoliko meseci informisanja o dijabetesu na internetu, naišla sam na forum gde naši eminentni stručnjaci odgovaraju na pitanja o različitim poremećajima i bolestima, tamo sam upoznala Stelu iz Dijabetološkog saveza Srbije i tako je počela naša saradnja i prijateljstvo. Ona je prepoznala moje recepte, koje sam počela da stavljam na sajt Dijabetološkog saveza Srbije, a potom se i ukazala potreba da se ti recepti odštampaju u jednu knjigu. Tako je 2009. izašla prva „Čarobna kuhinja“, a ova koju danas imamo pred sobom je dvadeset i prva, objavljeno je preko 700 recepata i nastavljamo dalje“, rekla je na početku autorka.


 
Sva jela iz „Čarobne kuhinje“ pripremljena su u Violetinoj kuhinji, isprobana u njenoj porodici i ispraćeno je kako deluju na nivo šećera u krvi. I iz vizure lekara, ovaj kuvar je za osobe sa dijabetesom pravo blago, rekla je doktorka Teodora Beljić Živković, jer je prvi koji sadrži kalorijske vrednosti, glikemijski indeks i glikemijsko optećenje. „Zahvaljujući ovoj knjizi, prvi put možete da znate vrednosti ne samo jedne jabuke, već pite od jabuka, odnosno celog jednog obroka. Ni u Evropskoj uniji na deklaracijama nemate sve te podatke, a sad postoji jedna knjiga, koju možete da date pacijentu i kažete da određeni obrok ima te i te vrednosti koje zahtevaju toliko i toliko insulina, što stvari čini mnogo jednostavnijim. Sa ovom knjigom kao da imate dijetetičara pored sebe u timu, a iz ugla doktora to je veliko olakšanje.“


 
Ono bez čega bi ovi recepti bili ne samo obični već i nepotpuni jesu tabele. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela. Da je to jedna od najvećih vrednosti ove zbirke recepata, potvrdila nam je i Snežana Živković, nutricionista i dijetetičar. „Uz takvu pomoć lakše je dozirati terapiju insulina. Ako neka namirnica ima visok glikemijski indeks, ljudi zbog neinformisanosti pomisle da je to nešto što ne smeju da jedu, a u stvari, bitno je kako se te namirnice kombinuju. Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom se, takođe, ne smeju unositi u neograničenim količinama, jer time povećavate unos ugljenih hidrata, a samim tim dolazi do glikemijskog opterećenja. Svi ti podaci su na jednostavan način prikazani u ovoj knjizi, što olakšava pripremu obroka. Najvažnije je slušati svoj organizam i pratiti reakcije na namirnice ili gotove obroke. Naravno, tu je uvek i pitanje zdrave ishrane uopšte, pa se tako nikome ne preporučuju belo brašno, rafinisani šećeri i masnoće.“


 
Ovaj kuvar je još jedan dokaz da se dijabetes ne mora smatrati bolešću, već jednom vrstom poremećaja metabolizma. Takav pogled na dijabetes, kao i činjenica da i osoba sa dijabetesom može da uživa u hrani, vrlo pozitivno utiče na psihu onoga ko živi sa dijabetesom. Potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije, koja je Violetina podrška od samog početka, dugogodišnji je korisnik insulina i njene recepte smatra blagoslovom. „Ako kuvam po Violetinom receptu, nemam šta da razmišljam, ona je sve sabrala, moje je samo da dam sebi koliko treba insulina. Čak znam i kad treba to da učinim, zahvaljujući glikemijskom indeksu i opterećenju. Dijabetes je matematika, morate praviti odnos ugljenih hidrata i masti, što se nalazi u ovoj knjizi. Sveto trojstvo u dijabetesu je ishrana, fizička aktivnost, i tek na kraju terapija.“


 
Pomenuli smo već da je ovaj kuvar namenjen i svima onima koji žele da vode računa o svojoj ishrani. „Ishrana u mojoj kući se promenila u tolikoj meri da smo izbacili belo brašno i zamenili ga ovsenim, beli šećer njegovim zamenama, promenili smo vrste ulja koje koristimo. Dakle, to ništa nije komplikovano“, kaže autorka.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
 
Ono što „Čarobnu kuhinju“ razlikuje od drugih jeste jelovnik izbalansirane ishrane za sedam dana, koji se nalazi na kraju ove knjige, a možete je pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs kao i na sajtu www.laguna.rs  


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
silvija avalone, autorka romana crno srce altruizam pobeđuje laguna knjige Silvija Avalone, autorka romana „Crno srce“: Altruizam pobeđuje
17.04.2025.
Silvija Avalone nedavno je objavila svoj novi roman „Crno srce“, najzreliji u njenoj dosadašnjoj karijeri. To je priča o osudi i spasenju, u kojoj autorka istražuje najmračnije i najdublje pukotine lj...
više
majkl vud kinezi vole svoju istoriju laguna knjige Majkl Vud: Kinezi vole svoju istoriju
17.04.2025.
Autor Majkl Vud, u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker, pomogao nam je da provirimo u četiri milenijuma bogatu riznicu Kine i objasnio kako se ova država menjala i koji su (bili) najizazovniji trenuci...
više
radno vreme knjižara delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika laguna knjige Radno vreme knjižara Delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika
17.04.2025.
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila. Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
više
akcija 2 za 1 u delfi knjižarama laguna knjige Akcija „2 za 1“ u Delfi knjižarama
17.04.2025.
Od 7. do 20. aprila 2025. u svim Delfi knjižarama kao članicama Laguninog kluba čitalaca, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuje vas sjajna akcija „2 za 1“, tokom koje za kupovinu dva odabra...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.