Laguna - Bukmarker - „Čarobna kuhinja“ za osobe s dijabetesom - Knjige o kojima se priča
Radno vreme tokom praznika »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Čarobna kuhinja“ za osobe s dijabetesom

Prvo što sam pomislila kad sam pročitala predgovor „Čarobne kuhinje“ jeste da je i Beba mogla da napiše ovakav kuvar, da je imala takvu ambiciju…

Beba je nadimak Branislave, moje tetke. Branislava, isto kao i autorka kuvara – Violeta Orešković Ćurčić – ima sina. Oba ova sina imaju dijabetes. Branislava i Violeta su, dugi niz godina, računale svaki ugljeni hidrat koji njihovo dete pojede, kako bi injekcija insulina pokrila tačno onu količinu ugljenih hidrata koju su uneli. I kako bi svoju decu naučile nešto što do otkrivanja dijabetesa – ni same nisu morale da znaju.

Svaki dan bilo je neophodno uneti nekoliko injekcija insulina. Svakog dana, svake godine, koje su se samo nizale jedna za drugom… To je mnogo unetog insulina i samim tim – mnogo izračunatih ugljenih hidrata. Jer, vidite, ako računaju ugljene hidrate tačno i precizno, dijabetes je stanje. Ali ako računaju pogrešno – dijabetes može da izazove ozbiljne komplikacije i posledice.

Dijabetes tipa 1 se prvensteno javlja kod dece i tinejdžera. Ovaj autoimuni poremećaj izaziva odumiranje beta-ćelija u pankreasu. Zbog toga deca s dijabetesom više nemaju svoj insulin i postaju zavisni od igle, preko koje ga uvode u organizam i tako, više puta na dan, sebi obezbeđuju neometano funkcionisanje. Znanje o hrani i preciznost u merenju iste njima su pitanje bolesti ili zdravlja. Pa čak i života ili smrti.

Lekar će odrediti terapiju, dati više vrsta insulina – spori noćni i brži dnevni, obično. Ali ono što će vam svaka osoba s dijabetesom reći je velika istina: dok sami nisu naučili da računaju ugljene hidrate i da ih pokrivaju tačno određenim količinama insulina, nije im bilo dobro. Hiper i hipoglikemije (previsok ili prenizak šećer u krvi) bili bi deo njihove svakodnevnice u tom procesu učenja.

„Čarobna kuhinja“ Violete Orešković Ćurčić je knjiga iskustva. Prva stvar koju ćete primetiti u njoj da su recepti svakodnevni i obični, bez egzotike. Domaći i prihvatljivi većini.

Ali oni imaju nešto što ni jedan drugi kuvar nema: tačne kalkulacije nutrijenata na 100 g gotovog jela. Ovo nije kulinarstvo i gastronomija – ovo je bukvar za časove o merenju ugljenih hidrata. Svako kome je hitno potreban ubrzan kurs, može da je uzme u ruke i počne da uči.

Na kraju ovog teksta, neću ja napisati odjavu i „naravoučenije“. Prepustiću je nekome ko ima iskustva i zna mnogo bolje od mene šta bi poručio onima koji još uvek uče da računaju ugljene hidrate.

Uroš Bogdanović, moj brat:

„Računanje ugljenih hidrata je neophodna pretpostavka za dobru regulaciju šećera. U januaru je bilo mojih 9 godina s dijabetesom – ali priznajem da na početku nisam to shvatao toliko ozbiljno. Mama je pokušavala da me nauči, ali je poduhvat bio nemoguć bez naše potpune zajedničke saradnje. Ipak, u periodu kada mi je dijabetes bio loše regulisan, shvatio sam da moram da menjam stav i ponašanje. Počeo sam da merim sve što sam jeo i išao sam na predavanja Dijabetološkog saveza Srbije koje je organizovala Stela Prgomelja, gde sam dodatno učio.

Nemojte biti obeshrabreni nakon početnih neuspeha, jer je potrebno dosta vremena da naučite da živite na ovaj način. Potrebno je iskustvo i privikavanje, nakon čega će se i vaše oko istrenirati da proceni količine ugljenih hidrata u tanjiru. Sve je praksa i vežba. Kod kuće imam vagu kojom merim hranu, ali i kada jedem van kuće i ona mi nije pri ruci – umem da procenim količinu ugljenih hidrata, bez previše razmišljanja.

'Čarobna kuhinja' je vrsta treninga. Sećam se još u prvim godinama s dijabetesom da sam dobijao male knjižice 'Čarobna kuhinja', koje su ličile na magazin. I nikada mi nije bilo dovoljno takvih recepata. Sada konačno postoji i kuvar s velikim brojem jela. Siguran sam da će biti od pomoći u procesu učenja i privikavanja.“

Autor : Maja Petrović
Izvor: vitkigurman.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
silvija avalone, autorka romana crno srce altruizam pobeđuje laguna knjige Silvija Avalone, autorka romana „Crno srce“: Altruizam pobeđuje
17.04.2025.
Silvija Avalone nedavno je objavila svoj novi roman „Crno srce“, najzreliji u njenoj dosadašnjoj karijeri. To je priča o osudi i spasenju, u kojoj autorka istražuje najmračnije i najdublje pukotine lj...
više
majkl vud kinezi vole svoju istoriju laguna knjige Majkl Vud: Kinezi vole svoju istoriju
17.04.2025.
Autor Majkl Vud, u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker, pomogao nam je da provirimo u četiri milenijuma bogatu riznicu Kine i objasnio kako se ova država menjala i koji su (bili) najizazovniji trenuci...
više
radno vreme knjižara delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika laguna knjige Radno vreme knjižara Delfi i korisničkog centra tokom uskršnjih i prvomajskih praznika
17.04.2025.
Obaveštavamo vas da su 18. i 21. april neradni dani, a da će se obrada i slanje porudžbina vršiti počevši od 21. aprila. Porudžbine napravljene u periodu od 18. do 20. aprila biće obrađivane i ...
više
akcija 2 za 1 u delfi knjižarama laguna knjige Akcija „2 za 1“ u Delfi knjižarama
17.04.2025.
Od 7. do 20. aprila 2025. u svim Delfi knjižarama kao članicama Laguninog kluba čitalaca, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuje vas sjajna akcija „2 za 1“, tokom koje za kupovinu dva odabra...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.